10 Numara

On numaralı futbolcu bir çok şeyi ifade eder. Bizim gibi futbolla yatıp, futbolla kalkan bir millette ise 10 numara lafı sosyal hayatın bir çok yerine çoktan nüfuz etmiştir bile. Sosyal hayatta "10 numara insan" denilen kişiler, bir çok yönden diğerlerine fark yaratmış, uzak ara kaliteli kişilerdir.

Futboldan gelmiş bir ifadedir 10 numara.. Ofansif oyun tercihleri, mesafe tanımaksızın kaleye şutları, aniden hızlanıp adam eksilten yönleri, golleri, takımını gerideyken bile azimlendiren çabaları, akıl sır ermeyen zamanlarda verdiği adrese teslim ara pasları, ortaları .. Hangi birini sayayım ki, bir dolu şey yapar 10 numara dediğimiz adamlar.

Zamanla ortasahada oyunu yönlendiren, takımın beyni haline gelen bu 10 numara adamların tehlikeli olduğu farkedildi ve futbolda yeni bir mevki doğdu.. Ön libero! Bu arada dünyaya bu yeni mevkiyi tanıtan oyuncu ise Adana Demirspor'lu efsane sporcumuz Muharrem Gülergin'dir.. Bizim Fofo yani.. Fofo'muz dünyanın ilk ön liberosudur.. Bu makalede kıymetli Fofo'muzdan bahsedeceğim aklıma gelmezdi ama adam komple bir sporcu ve spordan bahsedildiğinde muhakkak adını hatırlattırıyor.

Neyse efendim..

Ön libero mevkisisiyle bu 10 numara adamlar durdurulmaya çalışıldı. Dikkat edin, Ön liberosuyla, rakip takımın 10 numarası çok iyiyse o maçlar kısır geçer, kilitlenir ya berabere biter yada gol sıkıntısı çekilir.. Böyle olunca 10 numaralar kendini daha fazla geliştirmeye başladı, iki ayağını da kullananlar, aniden hızlanabilenler, topla cambaz gibi oynayanlar.. 10 numaralar kendi sınırlarını zorladıkça ön liberolarda kendini geliştirmeye başladı, geriden oyun kuranlar adam eksiltip  dikine defansın arasına dalanlar.. Futbol daha keyifli bir hale gelmeye, izleyenleri mest etmeye başladı..

Bizde de 10 numaralı formayı sırtına geçiren Lingane var.. Bizim Issoumaila Lingane... İlginç saç stiliyle, kampta karpuz yiyişi akıllardan çıkmayan Lingane.. 12 maçta formayı taşıyıp, henüz gol ve asistle katkı yapmayan Lingane.. 10 numaramız var mı var! Var olsun!

Saygılarımla...
Doğan Ergezer

Daha yeni Daha eski
Google News