"İnanan insanlara dönüşmeliyiz"

Hiçbir yorum yapmadan, düşüncelerimi sadece gazete ve sitelerden yaptığım alıntılarla anlatmaya çalışacağım.


28 Kasım 1999
Borussia Dortmund genel kurulunda, kulübün borsaya açılmasına onay verildi. Borsaya giriş planına göre, başkan Gerd Niebaum Manchester United örneği üzerinden yürüneceğini söyledi.

31 Ekim 2000 
Borussia Dortmund, hisseleri borsada işlem gören ilk alman kulübü oldu.

30 Aralık 2002
Kulüp Westfalen stadyumundaki hakkının yüzde 75'ini 75 milyon Euro karşılığında Molsiris adlı gayrimenkul fonuna sattı.

27 Ağustos 2003 
BvB, Club Brugge'e penaltılarla elenerek finansal açıdan çok önemli olan şampiyonlar ligine kalma şansını kaçırdı.

Eylül-Aralık 2003:
Borussia Dortmund'un içinde bulunduğu ürkütücü finansal durumla ilgili medyadaki ilk haberler, der Spiegel ve Focus dergilerinde yayınlandı.

22 Aralık 2003:
Süddeutsche gazetesi ve Kicker dergisi, aynı anda yayınladıkları makalelerde, Dortmund'daki devasa bütçe açığını ve yapılan bilanço katakullilerini açığa çıkardı. Başkan Niebaum ve menajer Michael Meier birkaç gün sonra düzenledikleri basın toplantısıyla tüm suçlamaları reddetti.

27 Şubat 2004:
BvB, yarıyıl bilançosunu açıklamak zorunda kaldı ve 29,4 milyon Euro luk zararda olduğunu itiraf etti.

22 Nisan 2004:
Dortmund UEFA kupasına katılma şansını da kaçırdı ve böylece diğer gelir kalemlerinden de oldu.

19 Haziran 2004:
Westfalen stadyumunun isim hakları 5 milyon Euro karşılığında satıldı. Ayrıca beş futbolcunun transfer hakları ipoteklendi.

14 Ağustos 2004:
Borussia Dortmund'da çok sayıda futbolcu, temmuz ayı maaşlarını alamadıklarını açıkladı. Teknik direktör Bert van Marwijk de maaşını ancak defalarca talepte bulunduktan sonra alabilmişti.

8 Ekim 2004: 
Basın toplantısında Borussia Dortmund kulübü bilançoda 67,7 milyon Euro ekside olduğunu açıkladı. Toplam borç 118,8 milyon Euro’ya çıkmıştı.

17 Ekim 2004:
Başkan Niebaum istifa etmeye mecbur kaldı. Ardından gelen başkan Reinhard Rauball, kulübün geleceğinin bıçak sırtında olduğunu açıkladı.

15 Şubat 2005:
Hans-joachim watzke, Borussia Dortmund'da CEO olarak ve tüm başkanlık hakları kendisine devredilerek göreve getirildi.

17 Şubat 2005:
Bir basın toplantısı yapan kulüp, sunulan yeniden yapılanma planı eğer reddedilirse kulübün iflas edeceğini açıkladı.

Şubat ve Mart 2005:
Alacaklılarla borçların yeniden yapılandırılması için ilk anlaşmalar yapıldı.

14 Mart 2005:
Kader günü. Molsiris fon şirketinin sermayedarları, saatler süren toplantılardan sonra kurtarma planına onay verdi. Böylece kulübün kapısına kilit vurulması önlenmişti.

22 Mart 2005:
Eski yönetimden kalan son yönetici olan Michael Meier de, kulüpten ayrıldı.
Artık takımda eski zamanlara dair kalan tek kişi, futbol direktörü Michael Zorc'tu.
Kulüp, 3 yıl sürecek bir yeniden yapılanma ve sportif 'feda' dönemine girdi.

2004 Yazı
fc Mainz teknik direktörü Jürgen Klopp, takımının inanç eksikliğini sebep göstererek, onları bir göl kenarına kamp yapmaya götürdü.

"İsveç’te bir göle gittik. Elektrik yoktu, hiçbir şey yoktu. Orada beş gün yemeğimiz olmadan kaldık. Oyuncular karınlarını doyurabilmek için oltalarla balık tutmak zorundaydı.
Diğer teknik direktörler bana diyorlardı ki: takımı futbol oynatarak hazırlamak daha iyi olmaz mı? Hayır. Takımımın her yerde hayatta kalabileceğine inanmasını istiyordum. Yardımcımsa benim geri zekâlı olduğumu düşünüyor. Bana gideceğimiz yerde antrenman yapıp yapamayacağımızı sordu. Hayır dedim. Koşabilir miyiz? dedi. Hayır, dedim. Fakat yüzebiliriz ve balık tutabiliriz!
O oyuncularla bugün karşılaştığımda, bana o macerada neler yaşadıklarını anlatıyorlar. Her gece küçük bir kamp yapıyorduk. Kayalarda yatıyorduk. Kimse o günleri unutamıyor. Küçük adacıklar vardı ve bir adadaki işimiz bittikten sonra bir sonraki adacığı bulmak zorunda kalıyorduk. Adayı bulan ilk futbolcu, ateş yakıp su kaynatıyordu. Bütün gün yağmur yağıyordu. Gün boyunca yağmurun yağmadığı sadece beş saat vardı ve bir sürü sivrisinek görüyorduk.
İsveç’te nasıl hayatta kalabildik? Güneşi görüp sivrisineklere maruz kalıyorduk. Braveheart gibiydik ve Almanya’ya döndükten sonra dünya bizim ne kadar güçlü olduğumuza inanamadı. "


25 mayıs 2008:
Borussia Dortmund kulübünün yeni başkan/CEO’su Watzke, yıllık genel kurulda kulübün geride kalan 3 yılda 122 milyonluk borçtan kurtulduğunu açıkladı.
BvB 3 yıllık yoğun çalışma sonucunda artık batmaktan kurtulmuştu ve finansal açıdan düzlüğe çıkılmıştı. Ancak kulüp sportif başarı açısından berbat bir haldeydi.
Teknik direktörler Jürgen Röber ve Thomas Doll, birer sezonu bile tamamlayamadan kulüpten ayrılmışlardı.
Ancak Watzke ve Zorc, aynı hatayı bir daha yapmamaya kararlıydı.

2008 Yazı: 
Elit teknik direktörlerle çalışacak maddi durumu olmayan Borussia kulübünün sportif direktörü Michael Zorc, gözlemcilerinden, Almanya dışında pek adı sanı duyulmamış bir teknik direktör olan Jürgen Klopp için bir rapor hazırlanmasını istedi.

Gelen raporda, Klopp'un bazı antrenmanlara yırtık kot ve kirli sakalla çıktığı, ayrıca diğer tüm takımlar kamp yaparken onun takımını ıssız bir göle götürmek gibi garip hareketler yaptığı, bu nedenle Hamburg’un kendisini almaktan vazgeçtiği yazıyordu.

Bu riski almaya değeceğini düşünen başkan Watzke ve sportif direktör Zorc, diğer adayları eleyerek birkaç gün sonra Jürgen Klopp'a resmi teklif yaptı.

23 Mayıs 2008:
Borussia Dortmund, Jürgen Klopp'un teknik direktör olarak göreve getirildiğini açıkladı. Klopp, kulübün 18 ayda göreve getirdiği üçüncü teknik adamdı. Ancak Watzke ve Zorc, bu defa teknik direktöre gereken şansı verme konusunda kararlıydı.
Klopp ilk basın toplantısında, BvB gibi bir kulübün düşük bütçelerle nasıl işleyeceğinin sorulması üzerine basına inanmanın ve çalışmanın öneminden bahsetti.
Klopp'a ilk yıl için 500 bin Euro ‘luk transfer bütçesi sunulacaktı. Dortmund, eski har vurup harman savurduğu günlerine dönemezdi. Artık ucuz ama etkili transferler yapmak zorundaydı.

24 Temmuz 2009 - taraftar fanzini
Borusia Dortmund 4.2 milyon € karşılığında güney Amerika’dan golcü Lucas Barrios’u transfer etti.

28 eylül 2009 - Bild gazetesi
Dortmund'da son 22 yılın en kötü sezon başlangıcı. Klopp'un takımı 7 maçta 6 puan ve -7 averajla 15. sırada. Barrios bekleneni veremedi.

30 eylül 2009 - Waz gazetesi
Dortmund'da sportif açıdan hiçbir şey iyiye gitmiyor. Şimdi de kulübün adı kavgalarla gündemde. Salı akşamı kaleci Weidenfeller, yakın bir arkadaşıyla gittiği İtalyan restoranında saldırıya uğradı.

"içeri beş kişi girdi, masamıza gelip sadece 'ayağa kalkın' dediler. Arkadaşım ve ben şaşırdık, oturmaya devam ettik ve bir anda üzerimize saldırdılar. Üstelik basit birkaç tokat da değildi, masalar ve giysi askıları havalarda uçuştu. 29 yıllık hayatımda böyle bir şey görmedim."

Weidenfeller sporcu refleksleri sayesinde saldırıdan birkaç sıyrıkla kurtulurken arkadaşı için durum o kadar da iyi görünmüyordu - kesikler, ezikler, patlak, kafasında büyük bir şişik.

1 Ekim 2009 - Waz gazetesi
Borussia Dortmund kulübü, yapılan kötü başlangıca rağmen Klopp’a sınırsız güven duyulduğunu açıkladı.

5 Ekim 2009 - Bild gazetesi
Şimdiye kadar hayal kırıklığı yaratan 24 yaşındaki genç golcü Barrios'un ilk golünü attığı maçta Dortmund Gladbach'a karşı 1-0 kazandı ve 12. sıraya yükseldi.

(6 ay sonra)

22 Mart 2010 - Bild gazetesi
Lucas Barrios, Dortmund efsanesi Norbert Dickel'in gol rekorunu kırdı.


11 Haziran 2010 - Express
Dortmund, 21 yaşındaki Polonyalı milli futbolcu Robert Lewandowski'yi 4,5 m € bonservis karşılığında transfer etti.

1 Mayıs 2011 - Spiegel dergisi

"Borussia Dortmund Almanya şampiyonu"
"Dortmund sadece lig şampiyonu değil, genç kadrosu, güzel oyunu ve centilmenliğiyle kalplerin de şampiyonu oldu"
"bu kulüp bütün alman futboluna örnek olmuştur"

22 Nisan 2012

"Borussia Dortmund ikinci defa Almanya şampiyonu.

26 maçtır yenilmiyorlar. Ne Bayern, ne Schalke, ne de Gladbach onları durdurabildi.

2 Mayıs 2012 - Spiegel dergisi
BvB, 4,2 milyon €'ya aldığı Barrios'u 12 milyon €'ya Çin'e sattı. Klopp forvette Lewandowski'ye güveniyor.

12 Mayıs 2012
Dortmund, Bayern'i Almanya kupası finalinde 5-2 yendi.


24 Nisan 2013 
Almanya şampiyonu Dortmund, Real Madrid’i 4-1 yendi. Tüm goller Lewandowski'den.

30 Nisan 2013
Peri masalı: Dortmund Real Madrid’i eledi, şampiyonlar ligi finalinde

(2 yıl sonra)

1 Haziran 2015
Jürgen Klopp, masal gibi geçen 7 yılın ardından Borussia Dortmund'a 80 bin taraftarın önünde gözyaşlarıyla veda etti.


Klopp, Watzke ve Zorc'un da içinde bulunduğu ekip çalışmasıyla, 2008 yılında teslim aldığı, borçtan kapanma noktasına gelmiş ve bir daha asla zirveye oynayamayacağı düşünülen Dortmund’u, 2015'te finansal yapısı gayet sağlıklı ve Avrupa’nın en prestijli kulüplerinden biri olarak yeni teknik direktörüne teslim etti.


25 Ağustos 2017
2005'te Bayern’den borç olarak gelecek 2 milyon €'ya muhtaç olan Borussia Dortmund, Ousmane Dembele'yi 147 milyon €'ya Barcelona’ya sattı.

8 Ekim 2015

teknik direktör Jürgen klopp, Liverpool'a imza attı.

Liverpool, yıllardır önemli sportif başarılar kazanamıyordu.

Klopp, imza töreninde "bizler başarıdan şüphesi olan insanlardan, inanan insanlara dönüşmeliyiz." dedi.



Klopp ve BvB’nin hikâyesi böyle. Adana Demirspor olarak en son 1994-1995 sezonunda mücadele ettiğimiz Süper Lig'e dönmek istiyoruz. Bu konuda sorun yok fakat yakın zamanda kapanan veya kapanacak kulüplerden birisi olacakken direkten döndük. Nasıl BvB sıfırdan başladıysa biz de Efsanemizin sözü ile "Geliyoruz yeni baştan oynayacağız" diyebilecek konumdayız.

Bunları unutmadan Süper Lig’e dönmeye yetebilecek kadroya güvenilmeli, henüz 4 haftası geride kalmış ve daha da önemlisi kamp döneminden sonra kurulmuş kadroya bu şekilde yüklenmek yerine taraftar olarak sadece destek olmalıyız.

Adana Demirspor taraftarı tüm Türkiye’de defalarca örnek destekleyici olarak gösterilmiş bir toplulukken bu sezon olduğu gibi sahaya olan etkisinin az olması sorgulanmalıdır.

Kısacası, bizler inanan insanlara dönüşmeliyiz, gerisini takım sahada halledecektir. Özellikle de genç oyuncuları yıllarca isteyen taraftarlar olarak onlara daha fazla destek olmak başlangıç noktası olabilir.

Yolun sonu şampiyonluk olacak.

Onur Koç


*Bu yazı ekşi sözlük yazarı spacetimereality entrisinden alınıp düzenlenmiştir.
Daha yeni Daha eski
Google News