Şimşekler Grubunun Lideri Göksel Tel Kongre Sürecini Değerlendirdi

GönüI ne kahve ister ne kahvehane, gönüI sohbet ister kahve bahane diyerek Demirspor’un Şimşekler Grubu Tribün Lideri Göksel Tel ile Gazipaşa Gönül Kahvesi mekanında bir araya gelerek kulübün dünü, bugünü ve yarını hakkında fikirlerini sorduk. Çok da verimli bir sohbet oldu. Yeri geldiğinde geçmiş yönetimleri eleştiren, yeri geldiğinde ise mevcut yönetim ve başkan adaylarına tavsiyelerde bulunan Tel, çuvaldızı kendine batırarak ‘Biz de haddimizi biliriz’ dedi. Futbol okulları önerisinden tutun da kalıcı gelir için proje de sunan Göksel Tel ile www.viphaber.org haber sitesi okurları için gerçekleştirdiğimiz röportajımızda öne çıkan başlıkların dikkate alınacağını umuyoruz..


Öncelikle mevcut Başkan Sedat Sözlü ve yönetimi hakkında görüşlerinizi alabilir miyim?

Sedat Sözlü’nün başkanlığı, 2. seneye yaklaştı. İlk sene takıma play-off oynattı. Bu yıl ise beklenen başarıyı yakalayamadı. Bundan 2 ay önce de kongre kararı aldı. İlk önce verdikleri emeklerden dolayı, Belediye Başkanımız sayın Hüseyin Sözlü ve Kulüp Başkanımız Sedat Sözlü’ye teşekkür ediyorum. Şimdi önümüzde bir kongre süreci var. Vizyonu olan, kulübü kurumsal kimliğe kavuşturabilecek, kalıcı gelirler sağlayabilecek proje sahibi insanların başkan olmasını istiyoruz.

‘KÜFÜRE BİZ DE KARŞIYIZ’

Başarı yakalanamıyorsa, size göre hata nerede?

Geriye dönüp baktığımızda, Demirspor 20 yıldır Süper Lig göremiyor. İlla ki Demirspor’u başarıya da endekslemiyoruz. İllaki Süper Lige çıksın da demiyoruz. Kulüp olarak şu bir gerçek; Herkesin hatası vardır. En fazla hata bu kulübü yönetenlerindir. Yıllardır yaşanan gerçek; Belediye desteği olmadan takım bir yere gidemiyor. Belediye desteği illa ki yine olmalı. Gelen başkan da kulübü kurumsal kimliğe kavuşturmalı. Her yıl aynı sıkıntılar yaşanmamalı. Malatyaspor gerçeği var. Çıktılar, ikinci senelerinde şampiyonluğa ulaşabiliyorlar. Demirspor’u şampiyonluğa ulaştırmak, bu taraftar potansiyeli içinde bu kadar zor değil. Mesela, insanlar taraftar baskısından bahsediyor. Baskı var, yok değil. Ama, yapılan doğru açıklamalarla bu taraftar baskısı minimuma indirilebilir. Hedefin büyük olur, büyük açıklamalar yaparsın. Geçen yıl bu hataya düşüldü. İyi bir kadro oluşturulmamasına rağmen, Hocamız Osman Özköylü’nün çok iddialı açıklamaları oldu. Beklenti büyük olunca, kayıp da büyük oluyor, taraftar ise üzülüyor. Taraftar tepkisi medeni bir şekilde olduktan sonra sorun yapılmamalı. Küfüre herkes gibi bizler de karşıyız. Taraftarın da suçu olabilir. Öncelikle kulübü yönetenler başta olmak üzere kenti yönetenlerin de başarısızlığı kendilerine sormaları gerekiyor. Deplasmanda 20 bin taraftar desteğiyle sahaya çıkan bir takımın başarısız olmasını bize soruyorlar.

‘TESİSLERİN BİR BÖLÜMÜNE PETROL İSTASYONU VE DÜĞÜN SALONU YAPILABİLİR’

Kulübün kalıcı geliri yok. Bu konu nasıl çözülebilir?

Taraftar olarak, kentimizi yönetenlerden Adana Demirspor için kalıcı gelir istediğimizde her halde bizden ‘proje getirin değerlendirelim’ diyenler çıkacaktır. Geçmişte olduğu gibi Demirspor Yöneticiliği kimliğini kullanıp da nemalananlar gibi yapılmasını istemiyoruz. Kulübün adına, hatta Aytaç Durak Tesisleri’nin bir bölümüne petrol istasyonu, düğün salonu gibi gelir getirecek mekanlar yapılabilir. Aytaç Durak Tesisleri önünden geçen bulvar üzerinde bir petrol istasyonu yok. Tesislerin, camii tarafındaki köşeye çok değil birkaç dönümlük bir alana bu tesisler kazandırılırsa kulübün ciddi geliri olacağını düşünüyorum. Biz de, taraftar olarak bu tesislerin işlevi konusunda üzerimize düşeni yapacağımızı herkesin bilmesini isteriz.



‘KENDİ ÇOCUĞUMUZA SAHİP ÇIKALIM’

Altyapıdan oyuncu neden gelmiyor?

Doğru yönetilen bir kulüp alt yapıya da önem verir. Adana’nın değeri, kulübün alt yapısından yetişen çocuklarımızın A Takımda oynaması gerekir. Bütçemiz kısıtlı. Transferlere çok yüksek rakamlar harcanmamalı. Yıldıza yönelik sistem kurulursa, sistem kulübü olursun. Ayakta duramazsın. Yıldızlara milyon dolarlar verilene kadar alt yapıya harcanmalı. Allah Rahmet eylesin, Gençlerbirliği’nin efsane başkanı İlhan Cavcav bunu yaptı. Şu anda Gençlerbirliği’nin kasasında parası bile var. Yıllardır da Süper Lig’de mücadele ediyor. Bir örneği de Altınordu. Yurt dışına bile sporcu transfer etti. Kulüp kurumsal kimliğe kavuşturulsa, her şey tepeden tırnağa kendiliğinden oluşur. Dışarıdan alınacak yıldızlarla bu iş fazla yürümez. Kendi çocuğumuza sahip çıkıp, altyapıda yetiştirip A Takım’da oynatırsak taraftar da her halde kendi çocuğuna sahip çıkar. Taraftar her zaman yıldız oyuncu isteyen bir portre çizmiyor. Fazla uzağa gitmeyelim, son 10 yılda gelen transferlere bakıldığında, alt yapıda yetişipte A Takım’da oynayabilecek hiç mi oyuncu olmadı?

‘FUTBOL OKULLARI AÇALIM’

Bunun dünyada örnekleri var mı?

Avrupa’da bile bunun örneği var. Demirspor’un bir alt yapısı var, bir de halı sahalarda ders veren eski Demirsporlu futbolcular var. Bunu böyle yapana kadar, İspanya örneğinde olduğu gibi yapılmalı. İspanya, 90’lı yıllarda olimpiyatlarda başarılı olamayınca, konu meclis gündemine geliyor. ‘Biz neden başarılı olamıyoruz?’ diye özeleştiride bulunuyorlar. İşe en alt kademeden başlayıp futbol okulları açılıyor. Barcelona Kulübü’nün futbol okulu da o dönemde kurulmuş.  Futbol okulları açıldıktan sonra başarı kendiliğinden geliyor. Bu sadece futbol okulları ile de yapılmamış. Bütün branşlarda okullar açılmış. Bunu Türkiye’de ise bir Altınordu yaptı. Başka da örneğinin olduğunu bilmiyorum. Kalıcı gelir sağlayamıyorsak, futbol okulları açalım. Demirspor Futbol Okulu’ndan yetişen çocuklarımızı sevgi ve saygı içerisinde yetiştirip, A Takıma buradan oyuncular seçebiliriz. Bu sadece futbolla da kalmasın. Örneğin, Demirspor Kulübü içerisinde basketbol, voleybol gibi oluşum içine girilebilir. Tarihte, Demirspor’un yüzme takımının çok sayıda madalyaları ve şampiyonlukları olduğunu biliyoruz. Bunlar çok külfetli bir şey değil. Belki zaman alır. Biz göremeyiz ama belki gelecek nesiller başarılı bir Demirspor görür. Bizim çabamız, gelecek nesillerin, -20 yıldır biz göremesek de- bazı güzellikleri görmesini arzu ediyoruz. Adana Demirspor demek bu memleketin gerçek kimliği demek. Adana Demirspor bir yerlere gelirse bu memlekette bir yerlere gelir. Eskiden Türkiye’nin ilk 4 büyük kentinden biriydik. Şimdi nerelerde olduğumuz belli. Kenti kalkındırma adına bunu sporla da yapabiliriz. Bu vesileyle gençlerimiz de kötü alışkanlıklardan uzak tutulabilir. Böyle bir memlekette bu kadar büyük taraftarı olan bir kulübe, herkes gönül rahatlığıyla çocuğunu güvenebilir. Futbol okulu, kalıcı gelirden daha da faydalı olur.

‘KULÜP İYİ YÖNETİLSİN YETER

Taraftarın beklentileri neler?

Demirspor taraftarının beklentisi sadece şampiyonluk değil. Kulübü iyi yönetilsin yeter. Herkesin isteği de bu. Aklın yolu da bir zaten. Yıllardan beri bu düzen aynen gidiyor. Herkes birbirini suçluyor, ama olan camiaya oluyor. Şuan, borç 30-35 milyon TL civarında. Aslında bu çok büyük bir rakam değil. Daha fazla borcu olan kulüpler de var. Doğru yönetilirsek bunu aşabiliriz. Kalıcı gelir sağlanırsa, kulüp kendi ayakları üzerinde durabilir. Bu camiada potansiyel var. Doğru yönetilirsek bazı şeyler kendiliğinden gelir.

Taraftara da tavsiyeleriniz var mı?

Taraftar başarıya endeksli olmamalı. Futbolcu başarısız olsa da oyuncunun arkasında durmalı. Kulüp doğru yönetilirse taraftarla olan sorunlar da çözülür. Yönetici doğru yönetirse, taraftar haddini de bilir, senin arkanda da camianın arkasında da durur. Kim yönetirse yönetsin, kulübü doğru yönetsin yeter.

‘KULÜP ÜZERİNDEN KİMSE KENDİ REKLAMINI YAPMASIN’

Kulüp kongre süreci yaşıyor. Adaylardan beklentileriniz nelerdir, bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Şimşekler Grubu olarak kongre sürecinde isimlere takılmıyoruz. Kulübe başkan adayının fazla olması Demirspor için güzel bir şey. Kulüp üzerinden kimse kendi reklamını yapmasını istemiyoruz.

Demirspor Kulübü başkanlığına adaylığını açıklayanların kendi kendilerine şunları sorması lazım:

• Ben gerekli maddi güce sahip miyim?

• Gerekli tecrübeye sahip miyim?

• Ben bu vizyona sahip miyim?

• Kulübü ileriye taşıyabilir miyim?

Kulübü iyi niyetle, doğru yönetecek olan varsa buyursun gelsin. Demirspor’a kurumsal kimlik kazandıracak bir yönetim istiyoruz…

Kaynak: www.viphaber.org
Daha yeni Daha eski
Google News