Perşembe'nin Gelişi

Geçmişte atalarımızın çok güzel söylediği bir söz vardır, ''Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan bellidir.'' diye. Bu söz tam da geçtiğimiz beş haftaki Adana Demirspor adına geçerli. Çünkü Adana Demirspor, geçtiğimiz dört haftadaki problemlere çözüm bulamayıp artı mücadele düzeyi de diğer maçlara oranla düşük olunca dün 3-1'lik bir mağlubiyet aldı.

Akıcı Oyun Problemi 

Geçtiğimiz dört haftada total de 360 dakika futbol oynayan Adana Demirspor, bu 360 dakikada rakiplere(Balıkesirspor, Rizespor, Samsunspor, Gaziantepspor) karşı pek baskın olamamıştı. Dünde Boluspor maçında bırakın baskınlığı kendi yarı sahasından çıkmakta zorlandı. Eğer maçları kazanmak istiyorsak rakip sahada daha çok vakit geçirip, üçüncü bölgede daha fazla top oynamalıyız. Sezonun ilk maçı Balıkesirspor maçında birinci bölgeden top çıkarmada problem yaşayan Demirspor, aradan 5 hafta geçmesine rağmen yine dün birinci bölgeden top çıkaramadı. Bunda oyunsal bir problem var. Bunun net bir şekilde geliştirmesi gerekiyor. Sürekli kendi alanımızdan çıkarken basit hatalar yapıyoruz. Gaziantepspor gibi kalibresi düşük takıma karşı bile bu problemi yaşamaştık. Attığımız gollere de bakınca bunu görüyoruz zaten. Antep maçındaki üç golde uzun topla geldi ama Boluspor maçında bu plan tutmadı, tutmaz da zaten çünkü Bolu; Antep'e göre daha zor bir rakipti. Farklı planlar uygulanmalıydı. Oyunu ileriye dönük oynayabilecek bir orta sahamız henüz yok. Giray Hoca, 4-2-3-1 sisteminden vazgeçmiyor lakin hala bir klasik on numara dediğimiz bir futbolcuyu sisteme dahil etmiş değil, çünkü 25 kişilik kadroda böyle bir futbolcu yok. Eğer böyle oyuncu yoksa zoraki sistemdende vazgeçmek daha doğru olabilir.

Kapıdaki Rotasyon

Şimdi biraz oyundaki problemlerden oyunculardaki problemlere inelim. Geçtiğimiz 5 haftada toplam 450 dakika futbol oynandı. Topla haşır neşir olması gereken bir orta saha oyuncusu olan Lingane, bu 450 dakikada topa 10 dakika dokunmuştur -ki onlarda duran toplar. Bir orta saha oyuncusu bu kadar çok oyundan kaçıp, hiç mi pas trafiğine dahil olmaz? Yukarıda belirttiğim gibi Demirspor'un birinci bölgeden top çıkartma gibi bir problemi var. Lingane eğer duran topları kullanacak kadar ayağı iyi ve teknik bir futbolcu ise, geriye gelip defans önünden oyunda kurmalı. Her seferinde Yiğit İncedemir gelip topları çıkartmaya çalışıyor yada defans kendi çabasıyla birkaç top çıkartıyor. Bu da bir yerden sonra problem oluyor çünkü saydığımız futbolcuların teknik kapasitesi belli. Lingane de her seferinde görünmez adam pozisyonuna giriyor. Tekniğine duran toplarda güvenen Fildişili, oyun kurmaktan veya orta sahadan dikine top taşımaktan kaçıyor. Akan oyunun hiçbir yerinde maalesef göremiyoruz Lingane'yi. Eğer Lingane böyle kaçak dövüşüp bizi sürekli orta sahada eksik bırakacaksa oynamasına bence gerek yok. Orta sahaya Savaş çekilip, on numara pozisyonunda Abdülkadir oynayabilir. Lingane de kulübeye geçer.

Bir diğer rotasyona uğraması gereken isim de bence artık Adil Demirbağ olmalı. Adil, genç futbolcu ve yaptığı hatalardan artık baskı altına giriyor. Adil'in kulübeye geçmesi, biraz rahatlaması lazım. Takımında biraz Adil'in hatalarından sıyrılması adına Adil'i ilerleyen haftalarda kulübe de görmek daha iyi olabilir. Tabii yeni gelen Togolu Adil'den daha iyiyse bu olay gerçekleşir -ki maalesef henüz onu izleme şansımız olmadı.

Mendy de bizlere Balıkesir maçında 'geniş alan oyuncusu' olduğunu gösterir gibi oldu ama 5 hafta sonunda maalesef hiç gösteremedi. Lalawele gibi dikine gidemiyor, çizgiye inip orta da yapmıyor bunun üstüne üçüncü bölgede basit top kayıpları yapıyor. Dünkü yediğimiz ikinci golde de sahanın ortasında bir top kaybı yaptı ve rakip kontradan golü attı. Mendy'nin formu bu kadar düşükken Mendy de bu kadar ısrar etmek takımı geriye çeker. O yüzden Mendy de gelecek haftalarda kulübeye geçebilir.

Derbi, Atabey ve Abdülkadir

Haftaya kritik bir derbi var. Hem puan sıralaması hemde rekabet adına yüzde yüz kazanmamız gerekiyor. Giray Hoca'nın derbiye kadar bu problemlere çözüm bulması gerekiyor. Belki hepsini çözemez ama bir iki tanesini mutlak çözmesi lazım. En kolay yolu formsuz futbolcuları yedek bırakmak olur. Kalite adına Lingane, Adil ve Mendy'e kötü diyemem ama üçü de çok formsuz ve artık Giray Bulak'ın bu isimleri yedek bırakması lazım. Atabey ve Abdülkadir dün oyuna sonradan girip oldukça etkili futbol oynadılar. Artık bu genç futbolcularında forma şansı bulması lazım.

Uğur Yılmaz

Daha yeni Daha eski
Google News