Rakip Altınordu

Merhaba arkadaşlar Pazar günü saat 13.00 de Altınordu deplasmanındayız.
Bu yazı biraz farklı olacak çünkü sadece Altınordu analizi içermeyecek.

“İyi Birey, İyi Vatandaş, İyi Futbolcu” sloganı ile tamamıyla kendi öz kaynaklarından beslenen bir futbol endüstrisi organizasyonu olan Altınordu Futbol Okulları sadece bir futbol kulübü değil.
Altınordu incelendiği zaman Türkiye'de yetenek sorunu değil yeteneklerin doğru şekilde değerlendirilmeme sorununu açıkça ortaya çıkıyor.

Yıllardır Adana Demirspor da kalıcı gelir, öz kaynakları kullanıp bağımsız olma hayalleri kuran biz Mavi Cemaatin hayallerini gerçekleştirmiş bir oluşumdan bahsediyoruz.
Sistemin başında Başkan Seyit Mehmet ÖZKAN bulunuyor.

4 Yıldan beri 1.Lig'de yer alan Altınordu;
2012-13 Tertip-Düzen Yılı
 2013-14 3.Lig Şampiyonluğu
2014-17 2.Lig
2017-20 1.Lig
2020-21 Süper Lig, hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor ki, biz ve neredeyse diğer tüm takımlar 1 yıllık planlar ile 20 futbolcu gönderip 20 futbolcu transferi ile ekonomik çöküşe gidiyor.

Kadrosunda yabancı futbolcu bulundurmayan Altınordu’nun kadrosunda 27 kişi bulunuyor.
Yaş ortalaması 22 olan takım gençlere verdiği önem ile çok farklı bir yapıda.
6,13 Mil.€ ile bizden daha değerli kadroları var. (Elimizdeki çöp yabancıları düşünce kahrolmamak elde değil.)

Hüseyin EROĞLU takımın teknik patronu, 4 – 2 – 3 – 1 ile pas ve taktiğe dayalı çalışmalar yapan Hüseyin Hoca bekleri hücuma katarak hücum oyunu oynuyor.
Kaleci Berke Özer 1,00 mil. € ile en değerli oyuncu konumunda fakat başta Berke olmak üzere neredeyse tüm oyuncuları geleceği olan ve gözde kulüplerin radarında olmuş oyuncular.

1.192 dakika ile en fazla süre alan oyuncusu orta saha oyuncusu Serkan Göksu,
Murat Ucar (Sol Kanat) 5 asist ile en yüksek sayıda,
Mirkan Aydin (Santrafor) ve Kerim Avci (On Numara) 7 gol ile en golcü oyuncu.
15 Maçta 5 G 4 B 6 M ile 19 puan alan Altınordu, Son maçta Manisaspor deplasmanından 2-1 galibiyet ile döndüler. Galip gelmeden önce 7 hafta galibiyet alamamışlardı.

Bundan önce ve bundan sonraki satırlarda övdüğümüz gibi küçük bir eleştirim de olacak, U6 takımı bile bulunan bir takım belirli bir sistem üzerinde yoğunlaşmak yerine futbolun her alanında her taktikte uzmanlaşmaya çalışıyor ki bu da başarıyı öteliyor. Aslına bakarsanız bu olumsuz bir şey mi? Belki değil ama Barselona tarzında 4 – 3 – 3 ü tüm yaş gruplarında aynı taktik ile oturmuş bir sistem de denenebilir. Bu kadar başarılı bir sistem ortaya çıktığına göre belki de ben yanılıyorumdur.

Erce Kardesler (Kaleci), Berke Özer (Kaleci), Yusuf Acer (Sol Bek), Kerim Avci (On Numara), Mirkan Aydin (Santrafor) gibi çok yetenekli ve geleceği parlak milli takım oyuncuları kolay yetişmiyor. ( 3’ü A Milli 38 Milli takım oyuncusu var kadroda)

Altınordu Kulübü sadece futbol öğretip futbolcularından her maç farklı duran top organizasyonu yapmalarını istemiyor. Öğrencilere jimnastik, judo, satranç, futbol tarihi, kişilik gelişimi, analiz eğitimi, iletişim eğitimi, sporcu sağlığı ve beslenme gibi ihtiyacı olan tüm eğitimi veriyorlar.
Bu eğitimler o kadar önemli ki maç öncesi Adana Demirspor’umuzun geleceği gençler mikrofon karşısında ne diyeceğini bilemezken Altınordu’da genç kaleci Erce’nin yatağını, yemeğini yapan insanlara maç sonu teşekkür edişi hala kulaklarımda.

Bunun yanında 5 yıl içinde 22 saha ve 4 tesis ile de Türk futboluna her yönden hizmet ediyorlar. Peki, bunlar nasıl finanse edilebilir; Salih Uçan, Cengiz Ünder, Çağlar Söyüncü’nün transfer ücretlerini, sonraki satışlarda alınan maddi yüzdeleri küçük bir araştırma ile bulabilirsiniz.

Karşımıza çıkacak olan Altınordu’nun tam bir sabit kadrosu yok çünkü burası bir okul ve herkes şans buluyor. Bizim karşımıza muhtemelen aşağıdaki gibi çıkacaklar.



Kaleci Erce son maçta son saniyede üç puanı kurtarırken ileri hattı tam bir gol üretim A.Ş. Mirkan ve Kerim 22 golün 14 üne ismini yazdırdı.
Hücum hattına sol bek Yusuf ve sağ bek Kerim veya Uğur Aslan ile sürekli bindirme yapacaklar. Kerim ise orta alandan hücuma çıkışta tam bir beyin görevinde bulunuyor.

Altınordu’da Musa Caner Aktaş ve Deniz Vural cezalı olup en büyük zaafları duran toplardan yedikleri goller. Yaş ortalamaları ve farklı organizasyonları maçta deneme istekleri zaaflarına dönüşebiliyor. Bizim ise hava üstünlüğümüz bulunuyor.

Lingane bizdeki tek eksik cezasından dolayı. Sezer gibi 10 yürekli oyuncu daha bizi ligde tutar gibi. Her gün kalkıp rakiplerden puanlar silindiği ve kötü olduklarına dua etmeliyiz bence, hep olumlu bir insan olarak bir süre daha kötü bir şey düşünmek istemiyorum ama geçen yıl olduğu gibi son maçta son anlarda gol atıp bizi kurtaracak bir Pote’miz de yok unutmayalım.

Onur Koç
Daha yeni Daha eski
Google News