Değişim Başlıyor

Bu sene aldığımız kötü sonuçlar neticesinde sırasıyla Özat ve Dumlupınar ile yollarımızı ayırdık ve dün açıklanan yeni Teknik Direktörümüz Türk futbolunun önemli isimlerinden birisi olan Samet Aybaba oldu.

Samet Hoca son 3 yılda gelen ikisi aynı, 6 isimden daha donanımlı, daha güven veren bir isim olarak dikkat çekiyor.

Son üç senede kötü kadro mühendisliği ile sezona başladık ve ilk devrede kaybedilen puanlar ile geçen sene bu sene büyük yaralar aldık. Samet Hoca ise bu konuda eli güçlü olan bir isim. Kadro mühendisliği konusunda güven verebilen bir isim. Bu konuda bizdeki çarpık kadrolaşma zihniyetini değiştirebilecek bir isim. Menajere göre değil, ihtiyaca göre transfer yapan bir isim. 2014/2015 sezonunda o kadroyu kuran isim Aybaba idi ve sezon sonunda ne kadar verimli bir kadro olduğunu hepimiz gördük. İmkansızlıklar dahilinde çıkamadık. Şimdi imkanda var, umarım bu sezon çıkarız. Ama çıkamasak dahi geleceğe yönelik kadro ve emin adımlar atmak istiyorsak Aybaba ile devam etmeliyiz.

Aybaba, kariyerinin sonuna yaklaşan değil de, gençlere verdiği önem ile son yıllarda Mehmet Özcan, Doğan Alemdar, Mert Hakan Yandaş, Emre Kılınç, Umut Meraş, Okan Kocuk, Muhammed Şengezer ve Burak Kapacak gibi isimleri Türk futboluna armağan eden tecrübeli isim. Bu futbolcuların çoğunu da ya altyapıdan ya da alt ligden alıp direkt 11’ine sürecek kadar da cesur davrandı. Bu aşamada bizim genç futbolcularımıza da büyük iş düşüyor. Çünkü Samet Hoca hangi takıma giderse gitsin, sıralama ne olursa olsun fark etmeden kendi düşüncesi olan ‘’Türk futboluna genç isim kazandırma’’ zihniyetinden vazgeçmeyen bir isim. İmkansızlıklar çektiği Eskişehir, Bursaspor, Kayserispor, Beşiktaş gibi takımlarda istese daha pragmatik düşünce ile bu gençleri oynatmayabilirdi. Ama oynatıp, futbolda iz bıraktı. Bu Samet hocanın en büyük artısı bence. Bizdeki gençler; Berk Yıldız, Emircan, Yunus, İzzet, Vedat, Samet Akaydın, Tayyib, İsmail ve altyapıdaki diğer yetenekler her an kendilerini hazır tutmak durumundalar. Çünkü belki de onların bile hiç beklemediği bir anda, kendilerini ilk 11 tahtasında yazılı olarak görebilirler.

Aybaba, Türk futbolcu pazarında da portföyü geniş olan bir isim. Umut Meraş’ı, Emre Kılınç’ı, Mert Yandaş’ı alt ligleri takip eden herkes az çok biliyordu ama kimse transfer etmemişti. Samet Hoca bu pazarda da etkin olup, şuanda Milli Takıma kadar yükselen bu isimlere Süper Lig’e transfer eden ilk Teknik adam oldu. Ayrıca gittiği takımların genelde altyapısından da oyuncu oynatma huyu var. Eskişehirspor’da, Bursaspor’da, Kayserispor’da, Beşiktaş’ta bunlara şahit olduk. Bizdeki Sportif Direktörlük görevide ise altyapı için ‘’Tamamıyla yollar ayrılmalı’’ demişti. Bu aslında Aybaba’nın sadece ilk 18 ile değil, kulübün direkt olarak kendisi bütünleştiğini gösteren bir durum. Günümüzde hocalar sadece skora odaklı gelip, gidiyorlar. Aybaba ise bu zihniyetin biraz daha dışında kalıyor. Samet hocanın maç içinde maçı doğru okuduğunu da hepimiz az çok biliyoruz. Son zamanlarda formsuz gibi gözüküyor ama bu tamamen gittiği takımların yanlış yönetilmesi ve imkansızlıklardan dolayıdır diye düşünüyorum. Umarım bizde bu kadar imkan var iken çok güzel başarılı sonuçlara imzasını atacaktır.

Ortalıkta bu kadar genç Teknik Direktör boşta iken Samet Hoca doğru bir isim mi? Bence kesinlikle evet. Çünkü bizim işimiz artık teknik ve taktiğin ötesinde, adam yönetiminde. Bunu da en iyi yapan isimler genelde otoritesi güçlü isimler oluyor. Fatih Terim bu konuda muazzam bir örnektir. Hiç beklemediğiniz adamdan muazzam bir performans alabilir. Şuan bize de o lazım. Bu futbolcularda inanılmaz bir özgüven kaybı var. 2.5 senedir kaybedilen yarı final/final var. Bu insanı strese sokar. Bazen doğru yapacağı işi bile yanlış yaparlar ki en son maçlarda bunu net görüyoruz. Ligin en iyi bitiricisi dediğimiz futbolcu bile boş kaleye gol atamaz hale geldi. O açıdan da Samet Hoca bu futbolcularla konuşup, dertlerini anlamalı ki bunu da eminim ki yapar. O donanımda, tecrübede bir isim. Futbolcuların üzerinde ağırlığı olan, o otoriteyi kurabilecek bir isim. İki senede futbolcuların şımarık tavırlarını çok gördük. Samet Hoca buna pek müsaade etmez. En son şımarıkça tavır sergileyen Kayserisporlu kaptan Hasan Hüseyin’i kadro dışı bırakmıştı. Umarım sistemini kolayca oturtur ve bu futbolculara da nerede olduklarını hatırlatır.

Ekibi ise hep aynı zaten. Sadece eski ekibinden Ersin Aka yok artık. Tanınan isimler; Selçuk Erdoğan oldukça donanımlı, 4 dil bilen bir isim. İspanya’da önemli bağlantıları var. 2014/15 sezonunda da yine Ünal Karaman’ın ekibinde, Demirspor’da çalışmıştı. Yine Emir Şiranlı da 14/15 sezonunda Ünal Hoca ile beraber çalışmıştı. O da Samet Aybaba ile bu sezonda kulübümüzde çalışacak. Recep Çetin, Özcan Bizati ve Gançev gibi önemli ve tecrübeli isimlerde ekipte yer alacak diğer isimler. Kısacak kendimce Samet Hocanın bir profilini yazmak istedim. Demirspor son yıllarda gerçekten Teknik Direktörlük vasıfları az olan adamlardan çok yaralar aldı. Samet Hoca bu konuda çok iyi bir tercih oldu. Umarım bir şeyler değişir artık. Bu sene çıkamasak bile seneye yine Samet Hoca ile devam edilmesi, artık geleceğe doğru adımları atılmasını temenni ediyorum.

Uğur Yılmaz

Daha yeni Daha eski
Google News