5 Ocak Kimin?

Adana 5 Ocak Stadyumu'nun adı 25 Ocak günü, hiç kimseye söz hakkı tanınmadan, ani bir kararla değiştirildi. Bu stat, Gençlik Spor İl Müdürlüğü'ne ait olabilir. Ancak, stadı stat yapan taraftardır. Taraftarı rencide edici bir isim verilmesi büyük tepkiye yol açar, 1461 Trabzonspor maçında gördüğümüz gibi... Adana Demirspor taraftarının maçta gösterdiği reaksiyon aynı şekilde devam edecektir. Haksız değiliz.
 
Adana futboluna neredeyse hiç yararı dokunmamış bir kişinin, Adana'daki her futbol yapısına adının verilmesi kadar saçma ne olabilir ki? Çukurova Üniversitesi'ne stat yapıyorsun adını "Fatih Terim" koymaya çalışıyorsun. Tesis yaptırıyorsun adını "Fatih Terim" koymaya çalışıyorsun. Stadın var 40 yıllık adını "Fatih Terim" olarak değiştiriyorsun. Bu olmaz. Bu bir taraftar için ve bir şehir için düpedüz ezikliktir. Stadın adının değiştirilmesine müsaade edenler için de yalakalıktan başka bir şey değildir. İlla isim değiştirecekseniz, kabulümüz İnter-Milan modeli olacaktır. Ve stadyum adı için sayacağım efsane isimler var. Muharrem Gülergin, Selami Tekkazancı veya efsane başkan Bekir Çınar gibi... Bizim gözümüzde bu isimlerden başkasının adı stada verilemez. Türk futbol tarihinde bir ilk gerçekleştirebilir, stadın adını taraftara sorabilirsiniz. Taraftarın stadın adını belirlemiş olması Türkiye'de, belki de Dünya'da ilk olacaktır.

 



"Fatih Terim Adana Demirspor'da oynadı, ortak bir geçmişiniz var" gibisinden konuşup, bu haksızlığı haklı çıkarmak isteyenler oluyor. Burada olaya Adanaspor taraftarının gözünden bakacaksınız. Galatasaray Stadı'nın adını, İstanbul'da doğduğu için "Lefter Küçükandonyadis Stadyumu" olarak değiştirmekle aynı mantıktır bu. Ayrıca Adana Demirsporlu olarak lanse edilmek istenen bu isim, 1983'te Demirspor kaptanı Erol Togay'a kafa attığı an, taraftarın gözünde bu takımdan uzaklaşmıştı zaten. Daha önce emniyet müdürü dövmüşlüğü, hakeme tükürmüşlüğü, polisin üzerine yürümüşlüğü, gazinoda adam dövmüşlüğü de vardır ancak bu olay diğerlerinden farklıdır. Fatih Terim'in Adana Demirspor'a hiç bir yararı dokunmamıştır. Adana Demirspor taraftarının hemen hemen hepsi böyle görür Fatih Hoca'yı, Galatasaray divan kurulu üyesi Fatih Terim olarak bilir. Adana'da Fatih Terim'e ancak bir bulvarın adını verebilirsiniz ya da bir parkın. Futbol yapılarına adını koyduğunuzda tepki görürsünüz. Adanalı taraftarların gözünde Fatih Terim'in değerini daha da düşürürsünüz.
 
Stada isminin verilmesi veya verilmemesi Türkiye'nin en iyi hocası olduğunu değiştirmeyecek biliyorum. Çünkü onun şimdiye kadar başardıkları, "ben futbolu biliyorum" diyen herkesi aşar. Daha yakalayabileceği o kadar çok başarı var ki bu onu yaşayan efsane yapar. Ama Adana futbolu için değil. Demirspor için değil. Bu yüzden bu karar Adana'daki bütün futbol severleri etkileyecek ve üzecektir. Çünkü o stat kazandığı kupalar ile kazandığı paralar, paralel olarak ilerleyen birinin değil. O stat cebindeki son parayı maç biletine verip, stada takımını desteklemeye giren taraftarındır.
Ayrıca: Bu tepkiler sebebiyle Fatih Hoca'nın stada eski isminin verilmesini isteyeceğinden eminim. Çünkü kişiliği, bu tepkilere karşı koyacağı tepkiyi önceden tahmin etmemize yardımcı oluyor.
 
Sungur Aslan
Daha yeni Daha eski
Google News