"Yenilmez Armada" Adana Demirspor'dur

Yenilmez Armada denildiği zaman akla gelen ilk isimdir Adana Demirspor. Başka spor kulüplerinin arada sırada kendine mal etmeye çalıştığı bu lafın hakkını Adana Demirspor 17 yıl boyunca sürdürmüş ve bugüne kadar eline su döken de olmamıştır.

Diğer spor kulüplerinin bu cümleyi kendi takımlarına mal etmeden önce aşağıdaki yazıyı okumaları ve tarihimiz hakkında bilgi sahibi olmaları şiddetle tavsiye olunur.

YENİLMEZ ARMADA ADANA DEMİRSPOR'DUR

Yüzme ve Sutopu branşlarında başarılı takımıdır. 1938 yılında devrin Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ve Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Rıza Salih Saray'ın girişimleri ile Adana'da yüzme havuzunun yapılması için karar verilmiştir. Havuzun açılışı ile birlikte 1942 yılından itibaren bölge karması adı altında yarışlara katılan Adana Demirspor yüzme ve sutopu takımı, devrin Adana Belediye Başkanı Turhan Cemal Beriker ve Adana Valisi Mukadder Öztekin'in de maddi katkıları, Halil Dalhan ve Mahmut Dalhan kardeşlerin başarılı gençleri Adana Demirspor'da toplamaları ve Türkiye'nin yetiştirdiği sutopu oyuncusu, takımın ağabeyi, örnek sporcu Muharrem Gülergin'in önderliğinde 17 yıl aralıksız hiç yenilmeden, 22 yılda tek mağlubiyet alarak toplamda 29 defa Türkiye şampiyonu olmuştur. Bu takım İstanbul ve tüm Türkiye'de taraflı tarafsız herkesçe Yenilmez Armada olarak anılmıştır. Özellikle 1955-1970 yılları arasında Türk Milli Yüzme ve Sutopu takımları İstanbul kulüplerinden yapılan bir ya da iki takviyeyle tamamıyla Adana Demirspor oyuncularından oluşmuştur. Yenilmez Armada olarak anılan bu takımın kurucusu Muharrem Gülergin ve Cemil Oka'dır.

Adana Demirspor, Adana'nın kanallarında yüzme öğrenip daha sonra havuzun açılması ile milli takım forması giyen 40'a yakın efsane sporcuyu bünyesinde barındırmıştır. Bu sporcular yüzmenin her branşında ve her mesafede sayısız Türkiye rekorları kırmışlardır.

Manş Denizi'ni birçok ülkenin sporcuları defalarca yüzerek geçmistir. Ancak rekor Adana Demirspor  sporcusu Erdal Acet'indir. Manş'ı ilk denemesinde hem de 9 saat 2 dakikalık derecesi ile rekor kırarak geçen Erdal Acet ayrıca 8 kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Maratonu'nu 5 kez kazanmıştır.

Adana Demirspor'un havuzlardaki efsanevi başarılarını devrin federasyon başkanı Fehiman Akdağ şu sözlerle dile getiriyor:

" Başlarında Muharrem Gülergin gibi müstesna yaradılışta bir ağabeyleri bulunduğu ve böylesine severek çalıştıkları sürece, Adana Demirspor'u havuzlarda alt etmek mümkün değildir."

1955-1970 yılları arasında fırtına gibi esen, 17 yıl hiç yenilmeyen, 22 yılda tek mağlubiyet alan, 29 defa Türkiye Şampiyonu olan, Yenilmez Armada başta efsanevi sporcu Muharrem Gülergin olmak üzere aşağıdaki sporculardan oluşmaktadır:

Yenilmez Armada Sporcuları:

Muharrem Gülergin
Halil Dalhan
Mahmut Dalhan
Hasan Sime
Recai Çelik
Sefa Aydın
Ahmet Güçlüoğlu
Şükrü Ağcaoğlu
Faruk Suvar
Halil Yüksel
Ünsal Fikirci
Erdal Acet
Ayhan Karataş
Bora Özkök
Fahri Gez
Faruk Morkal
Mustafa Acet
Tuncay Şenyüz
Behçet Kurtiç
Ahmet Özuzun

Adana Demirspor'un Yenilmez Armada sının, Türk Yüzme ve Sutopu tarihine altın harflerle yazılan bu başarısı sporcuların üniversite eğitimleri için İstanbul'a gitmesi ve bütçe yetersizliği nedeniyle Yüzme ve Sutopu Şubesi'nin kapatılması ile 1973 yılında son bulmuştur.

Daha yeni Daha eski
Google News