Ölü toprağını atmalıyız

Sadece bir taraftar önerisi...

Kimler kalmalı? Kimler gitmeli? Kadro nasıl kurulmalı? Yeni sezon...

Bu ligde geçirdiğimiz 4 sezon ve yaşadığımız 3 play-off macerasından sonra artık kurulması gereken kadro yapısı, elde tutulması gereken futbolcu profili hakkında bazı fikirlere sahip olabiliyoruz lafı fazla uzatmadan bir kaç transfer önerisini, elimizde tutmamız gereken futbolcularla oluşturabileceğimiz kadro yapısını yazalım;

Öncelikle kongre fikrinden uzak durup erken bir şekilde yeni sezon hazırlıklarına başlanmalıdır. Yılmaz Vural ile yeni sezon için anlaşılmalıyız, bu sağlanamazsa bu ligi bilen tecrübeli hocalara yönelmeliyiz. Bu konuda aklıma ilk gelen isimler Uğur Tütüneker, Ünal Karaman vs....

Kadro’da tutmamız gereken ve tutabileceğimiz oyuncular;

Emrullah Şalk
Fevzi Elmas
Onur Akbay
Murat Akyüz
Ahmet Burak Solakel
İbrahim Dağaşan
İbrahim Moro
Tiago Bezzera
Abdülkadir Özgen

Bu oyuncular arasında Murat Akyüz, Ahmet Burak Solakel, İbrahim Dağaşan ve Abdülkadir Özgen bu lig için çok iyi bir alternatif yani yedek oyuncu olabilirler. Takıma kesinlikle yeni, genç ve başarıya aç bek oyuncuları kazandırılmalı. İbrahim Dağaşan tecrübesiyle önümüzdeki sezon orta sahamızın abisi olabilir. Abdülkadir Özgen ise bu ligde bulabileceğimiz en iyi yedek/alternatif forvettir.

İyi bir kamp dönemi geçirecek olan İbrahim Moro ve Tiago gelecek sezon adından bol bol söz ettirebilir. En önemli nokta Tiago. Sakatlıktan çıkıp devre arası takıma katıldı, oynadığı son 4-5 maç ve atmış olduğu kritik frikik golleri dışında maalesef beklentilerin altında kaldı. Fakat bu Tiago’nun yetersizliği dışında oynamak zorunda olduğu kadro yapısı ve mevkisi de bu durumu çok etkiledi. Özellikle Adanaspor’da geçirdiği üstün performansınlı dönemlere baktığımızda Tiago’nun takımın en ileri ucunda serbest bir forvet rolünde oynadığını görebiliriz. Bu da demek oluyor ki önümüzdeki sezon Tiago takımda tutulmalı ve kadro onun üzerine kurulmalıdır.

Kadro yapısı demişken, geçirdiğimiz sezonlara baktığımızda bariz bir şekilde orta saha sıkıntısı yaşadığımızı ve bu ligde orta sahanız iyi olmadığı müddetçe başarı sağlanamayacağını hepimiz çok iyi gördük. Artık hücumcu ve savunmaya yardım etmeyen bir orta saha değil, daha genç daha dinamik ve daha kalabalık bir orta saha oturtmamız şart.

Yeni bir kadro kuracağımız göz önüne aldığımızda özellikle maliyet ve gerçekçi transfer noktasına dikkat etmeliyiz. Bizim kurduğumuz kadrolar haricinde Göztepe ve Karşıyaka örneğine bakarsak bu ligde isim transferi yapmak %100 başarı anlamına gelmemektedir. Bu lige uygun gizli kahramanlarla daha iyi bir takım kimyası oluşturabiliriz. Peki bu isimler kimler olabilir bir bakalım;

Stoper:

Sadık Çiftpınar (Yeni Malatyaspor), Hakan Çinemre (Fenerbahçe), Hikmet Balioğlu (Gençlerbirliği), Ömer Alp Kulga (Osmanlıspor), Oğulcan Gökçe (1461 Trabzon), Berkay Can Değirmencioğlu (Fenerbahçe)

Bu isimler arasından özellikle Sadık ve Hakan aradığımız oyuncular olabilirler. Sadık’ın bu sezon Y.Malatyaspor ile geçirmiş olduğu başarılı sezon, Hakan Çinemre’nin ise geçen sezon bizle gösterdiği performansa dikkat edilmeli. Hikmet Balioğlu ve Ömer Alp Kulga ise bu lig için oldukça iyi stoper seçimleri olur fakat Onur Akbay gibi fiziği yüksek bir oyuncumuz olduğunu düşününce yanına daha hızlı bir stoper transferi önceliğimiz olmalıdır. Oğulcan Gökçe ve Berkay Can Değirmencioğlu ise kadroda iyi bir alternatif yaratabilir.

Sol Bek:

Yabancı Transfer, Okan Yıldız (1461 Trabzon), Yusuf Acer (Altınordu)

Sol bek pozisyonu Türkiye liglerinin belki de en sıkıntılı pozisyonu olabilir. Gerçekten çok az sayıda yetenekli futbolcu yetişmekte bu yüzden bu pozisyon için riske girmeyip kalan 3 yabancı kontenjanımızdan birini kullanarak özellikle Güney Amerikadan bir sol bek getirebiliriz. Bunun dışında 1461 Trabzon’da bu sezon göze batan sayılı isimlerden olan Okan Yıldız takip edilebilir fakat riskli bir transfer olabilir. Ahmet Burak Solakel ile yollar ayrılırsa kesinlikle takıma katılmalıdır. Yusuf Acer ise bu pozisyon için aradığımız kan diyebiliriz fakat Altınordu onu kolay kolay bırakmayacaktır.

Sağ Bek:

Ömer Kandemir (Antalyaspor), Okan Alkan (Balıkesirspor), Adem Alkaşi

Bu pozisyon için önceliğimiz daha genç ve daha dinamik oyunculara olmalıdır. Önümüzdeki sezon Antalyaspor’da forma şansı çok düşük olan Ömer Kandemir transferin kolay ve daha az maliyetli olacağını düşünürsek önceliğimiz olmalıdır. Okan Alkan ise Balıkesirspor formasıyla gösterdiği performans ile bu ligde herhangi bir takımda ilk 11 oynayacak düzeyde olduğunu gösterdi. Bu isimler haricinde Adem Alkaşi son isim olarak düşünülebilir. Yaşı itibariyle önceliğimiz olmamalı fakat tecrübesiyle, Antalyaspor ile gösterdiği performansla ve şuan boşta olmasıyla seçenekler arasında yer alabilir.

Orta Saha:

Tugay Kaçar (Osmanlıspor), Mustafa Aşan (Karşıyaka), Eray Ataseven (Balıkesirspor), Batuhan Artaslan (Trabzonspor), Yabancı Transfer

Bu lig için belki de en önemli pozisyonlardan bir tanesi orta sahadır. Bu pozisyonu oldukça genç ve dinamik kurmalıyız. Orta sahanın savunma yönünde Tugay Kaçar ve Mustafa Aşan önemli isimler. Özellikle Giresunspor ile gösterdiği performansı ve Osmanlıspor kadrosuna girmesinin oldukça zor olduğunu düşünürsek Tugay Kaçar gibi bir ismi kaçırmamalıyız. Orta sahanın teknik ve hücum kısmını düşündüğümüzde ise oyunu çok iyi okuyan hızlı bir şekilde oyun kurabilen Eray Ataseven ve Batuhan Artaslan kesinlikle takip edilmeli. Balıkesirspor’un Eray Ataseven’i bırakması düşük bir ihtimal olabilir fakat Trabzonspor kadrosunda şans bulması çok az olan Batuhan Artaslan’ı kaçırmamalıyız. Bu transferlerin zorluğunu düşünürsek bir diğer seçeneğimiz yabancı oyuncu transferi olabilir. Böyle bir durumda Lawal ve Attamah gibi oyuncuları bu takıma kazandıran ekibe danışmalıyız.

Sağ/Sol Kanat:

Tonia Tisdell (Osmanlıspor), Berk Yıldız (Elazığspor), Barış Memiş (1461 Trabzon), Volkan Okumak (Kayseri Erciyesspor), Yabancı Transfer

Bu pozisyonda oynayan oyuncuların form grafiğinin hızlı bir şekilde çıkıp yükseldiğini düşünürsek en alternatifli pozisyonumuz olmalı. Önceliğimiz kesinlikle bu lig için oldukça iyi bir isim olan ve Osmanlıspor’da kadroya girmesi bir hayli zor olduğu için transferinde de zorluk yaşamayacağımız Tonia Tisdell olmalı. Diğer bir kanadımıza ise fiziği kuvvetli ve hızlı bir yabancı transferi yapmalıyız bu konuda özellikle bir Astafei faciası daha yaşamamamız için siyahi oyunculara yönelebiliriz. Alternatifli bir pozisyon olması gerektiği için gösterdiği performansla bu sezon oldukça beğeni kazanan Berk Yıldız, 2 sezon futboldan uzak kaldıktan sonra futbola ve başarıya aç bir şekilde 1461 Trabzonla geri dönen Barış Memiş bu alternatifli kadro için çok iyi isimler olabilir. Volkan Okumak gibi yüksek fizikli ve bu ligi bilen bir oyuncu yine alternatif bir isim olarak düşünebilir.

Transfer konusunda yazdığımız isimlere ve geçen sezonlarda yaptığımız yüksek maliyetli transferlere baktığımızda daha az maliyetli ve daha gerçekçi bir takım kurabilmemiz zor değil.

Üzerimizden ölü toprağını atmalıyız, hızlı bir şekilde yeni sezona başlamalıyız...

Sadece bir taraftar önerisi...

Demir Bayram
Daha yeni Daha eski
Google News