2013 Yılında Temeli Atılan Yeni Adana Stadyumu Neden Bitmedi?

Yılan hikayesine dönen ve bir türlü bitmeyen Adana Stadyumu çevresinde yeşil yeşil otlar, çiçekler bitkiler çıktı. Yer yer dikilen küçük çam ağaçları büyümeye serpilmeye başladı. Türkiye'deki siyasal iklimler değiştikçe, Adana Stadyumu da değişmeye başladı. Ama bu biteceği anlamına gelmiyor.

Çünkü yaşanan süreç ve gelinen noktada Yeni Adana Stadyumunun bitmeyebilirde imajını çoktan verdiği görüldü..

Düzenli olarak 3 ayda bir Gençlik ve spor il müdürlüklerinin, milletvekillerinin vb.  ziyaret edip fotoğraf çektirdiği ve şu zaman sonra bitecek, bu sezona yetişecek, şöyle olacak, böyle olacak diye fotoğraf çekildikleri stadyum neredeyse tarihi bir mekana dönüşmek üzere.. Dile kolay 7 yıldır tamamlanamayan bir stadyumdan bahsediyoruz.

Bilindiği üzere ,Yeni Adana Stadyumumuzun temeli 2013 yılında atıldı. Kayseri Kadir Has ve Bursa Timsah Arena stadından sonra 13 büyükşehirde temeli atılan stadlardan önce başladı. Ancak yıllar geçtikçe stadın kaba inşaatı öyle kaldı. 2015 yılında bitmesi gereken Adana Stadımız Uefa’nın çatı sisteminde değişikliğe gitmesi sebebiyle Stadı yapan şirketçe projede değişikliğine gitmesine sebep oldu. 2015 yılından beri bitmeyi bekleyen 34.200 kapasiteli stadımızın çatı sistemi gibi zor bir sürecin bitmesine rağmen koltuk, çim ve skorbord işlerinin yapılmasını bekliyor.


NEDEN 5 YILDIR BİTMEDİ?
Yeni Adana stadı hakkında soru önergesi hazırlayan İYİ Parti Adana milletvekili Koncuk, sorularının Gençlik Ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu tarafından cevaplanması isteğinde bulundu.

İYİ Parti milletvekili Koncuk mecliste yaptığı konuşmada  ''2014 yılında inşaatı TOKİ tarafından başlatılan Yeni Adana Stadı'nın; ilk olarak 2016 daha sonra da 2018 futbol sezonlarında faaliyete gireceği belirtilmiş olmasına rağmen hala inşaat çalışmaları devam ediyor'' diye belirtti.

İşte İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un soru önergesi:

  • TOKİ tarafından inşaat çalışmaları devam eden Yeni Adana Stadı 2019-2020 futbol sezonuna yetişecek midir? 
  • Yeni Adana Stadı yapımında durum nedir, hangi aşamadadır? 
  • Yeni Adana Stadı'nın açılışının sürekli ertelenmesinin ve TOKİ tarafından 5 yıldır bitirilmemesinin sebepleri nelerdir?

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI'NA TESLİM EDİLECEKTİ
Ocak 2019'da teslim süresinin 2 ay olduğu belirtilen Yeni Adana Stadyumu hala tamamlanamadı. O tarihlerde Adana Kamu Müteahhitleri Derneği Başkanı Mustafa Karslıoğlu, 2014'te başlayan stat inşaatında sona gelindiğini belirterek, "Ülke çapındaki ekonomik krize rağmen, yüklenici firmalar işin kolayına kaçıp konkordato ilan etmeden, işi tasfiye etmeden düzgün bir şekilde işlerini teslim etme yönünde ilerlemektedir. Şu an sadece yüklenici firmaya ait çatı kaplaması kalmıştır. 40 aradan oluşan membranın, 10 arası yapıldı. 30 arası kaldı, bu da 2 ay içerisinde tamamlanacaktır. İthal malzeme olduğu için gecikmeler yaşandı. Onun haricinde peyzaj çalışmaları kaldı. Stadın yüzde 97'si tamamlanmıştır. Geriye kalan skorboard, koltuklar ve çimlendirme çalışmaları Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Önümüzdeki 2 ay içerisinde yüklenici firmalar, stadı teslim edecektir" demişti.

İthal malzemelerin dünyadaki ekonomik krizler ve kurlardaki dalgalanmalarla birlikte bağlantı gecikmeleri yaşattığını belirten Karslıoğlu, "Son 1 yılda konkordato ilan eden firma sayısı binleri bulmaktadır. Ancak bu stadın yapımını üstlenen 2 firmamız, zor yolu seçerek, Adana'ya ve Cumhurbaşkanı'na verdiği sözü yerine getirerek, 2 ay içerisinde verdikleri taahhütlerini yerine getirerek Gençlik ve Spor Bakanlığı'na tamamlayıp teslim edecektir. Adanalıları konforlu, araç sıkıntısı olmayan, otoparkı, locası, basın mensuplarına ait güzel odalarıyla mükemmel bir stat bekliyor. Bu çaptaki statların yapımı teknik açıdan zaten 4 yıldır. Firmalarımız da 2014'te başladığına göre tüm olumsuzluklara rağmen 4 yılda tamamlamış olacaklardır" diye konuşmuştu.

ŞUBAT 2019

Adana’da inşaatı son aşamaya gelen yeni stadın çatısı tamamlandı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ataşbak, değişen UEFA kriterleri sebebiyle stadın inşaatının uzadığını belirterek, "Çok büyük bir sorun çıkmazsa yeni sezonu, yeni stadımızda açacağız. Adanalıları muhteşem bir stat bekliyor” dedi.



Umudumuzu henüz kaybetmedik ama zayıfladığıınıda kabbullenmeye başladık. Yapılan yatırımların orada çürümeye terk edilmesi bir yana, teknolojik ve konfor olarak diğer il stadyumlarından geride kalan Adana 5 Ocak stadyumunda hala müsabakalar oynatılıyor ve hemen her maçında stadyumu dolduran Adana Demirspor taraftarına bu işkence devam ediyor.
Daha yeni Daha eski
Google News